Okončana 66. redovna sjednica

23.9.2019. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 66. redovnoj sjednici donijela je Odluku o pokretanju procedure kreditnog zaduženja Brčko distrikta BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Image for news

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović kazao je da se radi o kreditnom zaduženju u visini od 6,5 miliona eura za projekat glavnog transportnog cjevovoda od fabrike vode „Plazulje” do Potočara u dužini od oko 14 kilometara. 

„Ovim projektom su ostavljene mogućnosti i za priključenje istočnog dijela i zapadnog dijela Distrikta, a u inicijativi je i da se osigura određena funkcionalnost za južni dio Distrikta, odnosno da sa izvorišta fabrike vode poboljšamo vodosnabdijevanje na teritoriji kompletnog Distrikta. S ovim projektom se čekalo kako bi se prilagodio projektu zaobilaznice i mi smo pri kraju aneksa glavnog transportnog cjevovoda što znači da bi vrlo brzo mogla da budu operativna sredstva ukoliko  postignemo kvalitetne dogovore”, kazao je Bulatović. 

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju Smjernice za izradu nacrta zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima. 

Direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da je riječ o namjeri da se advokati, odnosno advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije na period od godinu dana nakon čega bi se vidjelo da li postoje smetnje i problemi u evidentiranju gotovinskog prometa. 

„O tome se razgovaralo na prošloj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH i koliko sam informisan nije bilo nekog raspoloženja da se takva mjera uvede. Danas je na sjednici Vlade aktuelizirano ovo pitanje i vjerovatno će se ponovo naći na Skupštini. Pored ovog pitanja izmjene člana 6. Zakona o fiskalnim sistemima imamo i dvije inicijative, a to je inicijativa Privredne komore Brčko distrikta BiH i nezavisnog poslanika Uroša Vojnovića da se bezgotovinski platni promet izuzme iz procesa fiskalizacije. To je definisano kao veleprodaja, međutim, dali smo svoju saglasnost da se ne ograničava na veleprodaju nego da se to izuzimanje definiše kao izuzimanje bezgotovinskog platnog prometa da li se ono radilo kroz veleprodaju ili maloprodaju proizvoda, nebitno, jer Porezna uprava ima podatke o takvim prometima putem banaka, odnosno izvoda. Mi očekujemo već na narednoj sjednici Skupštine da se pokrene ta inicijativa”, kazao je Trifković. 

Članovi Vlade na današnjoj sjednici usvojili su Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u sastav delegacije BiH za pregovore radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, za realizaciju projekta autoputa Sarajevo –Beograd – Sarajevo kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o vrsti i visini naknade predsjedniku stručne komisije. 

Na današnjoj sjednici Vlada je k znanju primila Izvještaj i Akcioni plan za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju za period od 1. 1. do 31. 12. 2018. godine, kao i Izvještaj i Akcioni plan Odjeljenja za komunalne poslove za otklanjanje nedostataka po izvještaju o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za komunalne poslove za period od 1. 1. do 31. 12. 2018. godine. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je na sjednici razmatrala Informaciju o postupcima javnih nabavki u periodu april – juni 2019. godine, kao i Izvještaj o namjenskom utrošku grantovskih sredstava za nabavku mobilne spalionice dostavljen od strane JP „Komunalno Brčko” na kojoj je usaglašeno da se uradi dorada i dopuna izvještaja za proceduru javne nabavke JP „Komunalno Brčko”.

Posljednji dokumenti

eGrađani