Zoran Bulatović o aktivnostima Odjeljenja za komunalne poslove

15.6.2020. Govoreći o aktivnostima Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH šef Zoran Bulatović je danas na konferenciji za medije istakao da je u Odjeljenju u toku realizacija niza dugoročnih strateških projekata kao i kapitalnih projekata.

Image for news

„Glavni transportni cjevovod u dužini od 14 km, vrijednosti od 13 miliona konvertibilnih maraka, jedan je od najbitnijih strateških projekata Vlade Brčko distrikta BiH i on se nalazi u fazi odobravanja od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rezultate očekujemo u najskorijem periodu. Paralelno s postupkom u EBRD mi radimo na aneksiranju glavnog projekta koji je urađen 2010. godine“, istakao je Bulatović.

On je dodao da je drugi važan projekat koji je u toku rješavanje problema deponije i izgradnja Centra za upravljanje otpadom.

„Mi smo sanaciju deponije kandidovali kod međunarodnih finansijskih institucija, ali paralelno s tim imamo obavezu po zaključku Vlade i Skupštine da privremeno riješimo komunalni otpad na način da ga transportujemo van Brčko distrikta BiH. Ugovor s regionalnom deponijom u Zvorniku je potpisan, ali smo imali problem u postupcima javne nabavke za rješavanje pretovarne stanice. Uložena je žalba i stoga je postupak ponovljen dva puta. Nadam se da u trećem postupku nećemo imati problema“, dodao je Bulatović. On je naglasio da, što se tiče izgradnje Centra za upravljanje otpadom, trenutno jedna projektantska kuća izrađuje rješenje za njegovu izgradnju.

„Još jedan od značajnih projekata je zamjena konvencionalne LED javnom rasvjetom. Očekujemo da idući mjesec imamo kvalitetne podatke kako bismo mogli da pokrenemo javnu nabavku izbora ponuđača, a njegovu vrijednost ćemo znati nakon završetka studije koja je u izradi“, dodao je Zoran Bulatović i naglasio da je kod međunarodnih finansijskih institucija kandidovan i projekat kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda te da se radi se o kanalisanju otpadnih voda lijeve i desne strane rijeke Brke i desne obala rijeke Save i izgradnji prečistača.

Bulatović je naveo da je u toku i priprema zakonskih rješenja u oblasti energetike, odnosno prijedloga Zakona o električnoj energiji, Zakona o obnovljivim izvorima energije i Zakona o energetskoj efikasnosti.

„U fazi određivanja trase i dogovaranja je i projekat plinofikacije. Mi smo predložili da plinovod većim djelom ide trasom zaobilaznice, a onim dijelom kojim ne bude mogao da prati ovu trasu, trebao bi da bude usklađen s budućim autoputem ili drugom trasom koja će nam odgovarati“, dodao je Bulatović.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove je rekao da su svi ovi projekti od izuzetne važnosti za unapređenje kvaliteta života građana u Brčkom te se paralelno radi i na kapitalnim projektima iz budžeta 2018., 2019. i 2020. godine, ukupnog budžeta od 19.142.000 KM. 

„Trenutno imamo 560 pozicija u navedenim kapitalnim budžetima, odnosno 560 projekata. Od toga je realizovano nešto više od 1.165.000 KM što znači da trenutno na raspolaganju imamo nešto manje od 18.000.000 konvertibilnih maraka za sve tri godine. Nije pokrenuto negdje oko 90 projekata, odnosno oko 1.000.000 KM sredstava. Zastoj u realizaciji projekata je za 54 pozicije što iznosi 2.500.000 KM. U proceduri javne nabavke, izvođenja radova odnosno nabavke usluga i roba imamo oko 1.500.000 KM, a do kraja godine očekujemo još 1.000.000 KM realizacije. Znači, nama je trenutno aktivno i u proceduri je u različitim fazama oko 13.000.000 KM. Oko 200 projekata odnosi se na elektroradove, a na vodovodnu i kanalizacionu mrežu oko 360 projekata“, pojasnio je Bulatović.

On je naglasio da su projekti koji još nisu pokrenuti, njih oko 90, uglavnom iz budžeta 2020. godine ili manji projekti koji su prenošeni iz prethodnih budžeta.

„U zastoju su projekti koji nisu usaglašeni s prostorno-planskom dokumentacijom i pokušavamo da ih vratimo u aktivnu funkciju izmjenom pojedinih zakonskih rješenja.

Pozicioniranjem projekata u kapitalnom budžetu u Odjeljenju nisu riješeni problemi jer u samoj realizaciji učestvuje više odjeljenja i institucija. Nekada to traje duže, a kod nekih projekata pojedini koraci mogu da traju veoma dugo, zato intenzivno tražimo rješenja kako bismo ih ubrzali. Često ni ja nisam zadovoljan dinamikom realizacije, ali postoje stvari na koje mi kao Odjeljenje ne možemo uticati“, zaključio je Bulatović.

Posljednji dokumenti

eGrađani